top of page

Joogalajien viidakosta, miksi Yin?

Päivitetty: 8. huhtik. 2023Milloin hyödyt parhaiten yin harjoituksesta?

Yin -jooga on täydellistä vastapainoa elämän yangille, eli kaikelle kiireelle ja suorittamiselle, johon meidän arki vain helposti kallistuu.

Se on lupa pysähtyä, kuin kehon lempeä kuiskaus hellittää.

Jos siis elämässäsi on paljon aktiivista toimintaa ja kehoasi tai mieltäsi kuormittavaa, niin voisit hyötyä myös rauhoittumisen hetkistä.

Tai jopa vain sen huomioimisesta, että miltä kehossasi ja mielessäsi oikeasti, juuri nyt tuntuu.

Tuoden ystävällistä läsnäoloa tähän hetkeen.

Joskus emme edes tiedosta kiirettä ja stressiä tarpeeksi ajoissa ja silloin kestääkin jo pidempään löytää kehoamme takaisin tasapainoon.

Kun tunnet ettei sinulla olisi aikaa rentoutumiselle, vapaalle hengittelylle ja läsnäololle tekemisissäsi, se onkin juuri se mitä nyt tarvitset!


Huomaatko mieleesi nousevan ajatuksia, kun harkitset tunnille lähtöä?

Helposti jo pelkkä sana jooga, tuo paljon ennakkoluuloja!

Kerron yinistä harhaan johtavimmat ajatukset, joita olen itse kohdannut.

Niin ne eivät jää ainakaan sinulle esteeksi tunnille tuloon.”En ole notkea tai koe että voisin vääntäytyä ihmeellisiin jooga asentoihin. Eikä edes löydy sopivaa vaatetusta.”

Yinissä teemme kaikki asanat oman kehomme rajoissa, joten sinulla ei ole mitään tarvetta olla jo valmiiksi notkea tai mitään muutakaan tunnille tullessasi. Saat tulla juuri sellaisena kuin olet!

Yinissä on ajatuksena hitaat ja lempeät avaukset. Mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö avaukset tuntuisi miltään, varsinkin alkuun löydät kehostasi varmasti paljonkin kireyksiä ja huomioita. Mutta ne eivät koskaan saa tuoda sinulle kipua.

Samalla löydämme vapaan hengityksesi ja kehon oman painon mukana, kohta kohdalta hellittämisen tunteen. Tunnilla ei tule hiki, emmekä tee koskaan maximi venytyksiä.

Huomioidaan myös sitä, että meillä kaikilla keho on hivenen erilainen. Ja jokainen tekeekin omaa harjoitustaan, joten muut viereltäsi voit unohtaa.

Vaatetus on hyvä olla joustava ja lämmin, villasukatkin yleensä aika kiva, mutta muuten pukeutumiselle ei ole minkäänlaista vaatimusta <3”Minun on hankala keskittyä tai pysähtyä, mielessäni on liikaa ajatuksia.”

Tiesithän että meidän mielessämme liikkuu ihan älytön määrä ajatuksia joka minuutti. Se on aivan normaalia. Harjoitus ei mene pieleen, vaikka ajatukset valtaisivatkin. Voit hetken niitä kuunnella, mitä sinne mielenpäälle juuri tänään nousee. Ja myös antaa niille luvan jatkaa matkaansa. Antaessasi vapautta, hiljalleen nekin hellittävät.

Ajatuksista ystävällisyydellä palaillen takaisin siihen, miten hengityksesi kulkee, tai tuoden huomiota takaisin kehosi eri kohtiin. Voisinko jotakin vielä hellittää lisää?

Siihen voi myös harjaantua, mutta jokainen päivä on erilainen. Joskus ajatuksia vain on enemmän, joskus vähemmän.”Kuka voi tulla tunnille, tai sopiiko se edes minulle?”

Kirjoitinkin, että jos valmiiksi koet, ettei sinulla olisi rauhoittumiseen aikaa, tarve sille on luultavasti vieläkin isompi!

Yin -jooga antaa kehoosi liikkuvuutta, se auttaa siis myös fyysisemmästä urheilusta palautumiseen. Myös jos sinulla on kipuja tai kiristyksiä, voit saada lempeistä, hyvin tuetuista avauksista näihin apuja.

Ihan jokainen meistä kaipaa myös rauhoittumisen ja rentoutumisen hetkiä, olet sitten nuori tai vanha, mies tai nainen, urheilija tai vähemmän liikkuva!

Pääosin asanat tehdään matalalta istuen tai makoillein, ja yllämainituilla kriteereillä ei ole siis mitään vaikutusta osallistumiseesi.

Jokainen myös lähtee harjoitukseen omalta tasoltaan, hakien ja tunnustellen asentoaan itselleen sopivaksi.

Stressaantuneelle voi riittää jo lupa olla. Ja löytää takaisin vapaampaan hengittelyyn, ilman pakottamista.

En juuri keksi kenelle en yiniä, omissa rajoissaan suosittelisi <3”Kenelle suosisin tarkempaa tunnustelua tai vaikkapa yksityistuntia yiniin”

Jos olet raskaana, joogaa en suosittele aloittamaan juuri silloin. Jos olet ennemminkin harrastanut, omien tuntemustesi mukaan voit jatkaa harjoitustasi jonkin aikaa, jos liikkumisellesi ei ole muita esteitä. Aina konsultoi myös lääkäriä.

Jos sinulla taas on akuuttia selkäkipua tai esim. vammaa nivelissä, mukauta aina harjoitustasi sen mukaan. Älä anna koskaan itsesi venyä kivun keskellä! Tee aina ennemmin liian vähän kuin liikaa.

Jos olet yli liikkuva, sinulla pitää myös olla varovaisempi ja tunnustella vieläkin tarkemmin rajojasi.

Ja aina jos koet ettei yleinen ryhmä ei anna sinulle tarpeeksi henkilökohtaista ohjausta, suosi yksityistuntia! Saat varattua minulta ajan myös juuri sinun tarpeidesi mukaan!Entä mitä siellä tunnilla oikeasti tehdään?

Tunnilla pääset kokemaan siis hyvin tuettuja ja paikallaan pysytteleviä kehon avauksia. Yin-harjoitus auttaa sinua palauttamaan kehoosi liikkuvuutta, lihasten rentouduttua aina syvemmälle sidekudoksia ja niveliä kohti.

Asanat voivat hyvinkin olla jo sinulle entuudestaan tuttuja, mutta se miten niihin laskeudut vain kehosi omalla painolla, voi tuoda aivan uudenlaisia tuntemuksia ja havaintoja.

Yin jooga todella opettaa sinua hitauteen, myötätuntoon ja lempeyteen. Kerta toisensa jälkeen, asana toisensa jälkeen, löydät kohtia kehostasi, joita voit vielä hellittää lisää.

Miten helppo onkaan itsensä unohtaa, jättää kuulematta kehosi tarpeita.

Ja miltä se tuntuukaan myös mielessäsi, tuo lupa vain Olla. Tai ylipäätään löytää myötätuntoa itseään ja harjoitustaan kohtaan, tämä riittää minulle tänään!

Harjoitus saattaa tuoda sinulle myös keinoja sietää paremmin stressiä ja olla oikeasti paremmin läsnä myös arjessasi. Saaden tasapainoa elämääsi takaisin, ja monesti yin harjoitus on myös oiva pohja meditaatiolle.

Joskus teemmekin harjoituksen lopuksi pidemmän meditaation, jossa saat vielä hellittää kaikesta ja palautua, kuunnellen sanallista loppurentoutusta unen ja valveilla olon rajamaille.Mitä Yin on minulle?

Monelle yinistä tulee elämän tapa, joku kaipaa sitä erityisesti johonkin haastavaan hetkeen. Elämä on aina tasapainoilua, yin&yang.

Itse löysin tämän harjoituksen ruuhkavuosiin, jolloin kaipasin hetkeä ihan vain itselleni.

Myöhemmin kaipasin jotakin lisää ja syvemmälle harjoitukseeni ja lähdin jooga koulutukseen. Koulutuksen ja harjoitus tuntien myötä, huomasin, miten paljon yinille olikin tarvetta ja halusin auttaa muitakin löytämään tämän hyödyt.

Edelleenkin Yin on suosituin ja minullekin rakkain, ohjaamistani jooga tunneista.

Koen että se on jo osa minua ja tuo tasapainoa elämäni aallokkoihin. Sillä kaikki muuttuu koko ajan ja tärkeintä, josta on syytä pitää huolta, olet juuri sinä itse <3Tasapainoa ja lempeyttä päivääsi!

Rakkaudella Riikka

88 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page