top of page

Behind the scene, Riikka Riikan JoogaHetki

Päivitetty: 8. huhtik. 2023

Jooga ohjaaja, tuutori, mentori, guru.. Mitä ajatuksia jooga opettaja sinussa herättää? Viime viikolla pitäessäni yksityistuntia, minulta kysyttiin miten vaikutukset näkyvät minussa pitäessäni useita viikottaisia joogatunteja. Ajatuksena varmasti se mikä monella, että me jooga ohjaajat olemme täysin zen jatkuvasti ja koko ajan.. Hmm.


Itse asiassa olen aika lailla sellaista jaottelua vastaan, että määrittelisin itseäni tai muita ohjaajana jonkunlaiseen kategoriaan tai ylempään henkimaailmaan, olen aivan yhtä inhimillinen kuin kuka vain teistä tunneillani kävijät.

Kohtaamme elämää sen moninaisissa muodoissa, ja ihan kaikenlaista on omassakin elämässänikin tullut jo vastaan. Ja välillä niitä ei ole niin helppo ottaa vastaan, meillä kaikilla on lupa olla myös haavoittuvainen, kokea surua ja suuttumustakin.

Kokemusten ja niiden jakamistenkin myötä, toivonkin tuovani teille aitoutta ja inhimillisyyttä <3


Ja koen kyllä että jooga on tuonut minulle valtavasti voimavaroja, se on tuonut huomiota siihen, joka elämässä kuitenkin on ehkä kaikista tärkeintä. Oma hyvinvointi, koska jos sitä ei kunnioita ja tee sen eteen työtä, miten ottaa vastaan kaikkea muuta ympäriltämme.


En ehkä myöskään ole täysin zen 24/7, mutta jooga tuonut tilaa ja ymmärrystä, sekä itseäni ja ympärillä olevaa maailmaa kohtaan. Kaikki muuttuu koko ajan, jota itsekin koen erityisherkkänä voimakkaasti. Ja sekin on ihan ok, itse asiassa sen voi ottaa rikkautena, vaikkei se ihan aina siltä tuntuisikaan. Mutta ennemmin tunnen paljon kuin en lainkaan <3


Onnekseni olen siis itsekin löytänyt keinoja harjoittaa rauhoittumisen ja pysähtymisenkin taitoa. Sekä löytänyt mindfulness harjoitusten myötä itsemyötätuntoa sille, kun kohtaamme negatiivisia asioita, niitäkään ei tarvitse vältellä.

Vaan voimme lempeydellä kuunnella, näissäkin hetkissä. Pysytellen kehomme tuntemuksissa ja hengitellen. Antaen kaikille vapautta, ja päästäen niistä irti. Luottaen elämään.Miksi ja miten minusta tuli jooga ohjaaja?


Lähdin Yoga Alliancen sertifioima RYT200-koulutukseen, pian neljänkympin käännöksen jälkeen. Koulutukseen lähdin, sillä kaipasin omaan elämääni jotakin käänteen tekevää. Kaipasin syventymistä joogaan ja tutkiskella mikä siinä oikein oli, että se toi elämääni aivan erilaista rauhaa ja rentoutta. Jota muuten oli siinä hetkessä vaikeaa löytää. Halusin antaa sille aikaa ja täyden huomioni.


Ja miten sitten kävikään.. Koulutukseemme kuului harjoitus tuntien pitäminen ja kun huomasin, miten muutkin siitä hyötyivät. Uskalsin jo miettiä, voisiko tämä olla minun elämäni isompi oma juttu.


Kävin vielä yrittäjän ammatti tutkinnon, koska minulle ei ollut itsestään selvyys alkaa yrittäjäksi. Mutta tuo koulutus antoi uskoa sillekin!


Palasin ajatuksissa myös todella kauas, lapsuuteen ja mitä toivoin olevani isona .. Halusin nimittäin olla opettaja ja liikunnallakin on aina ollut iso osa elämässäni. Nuorempana juoksin paljon, tuli myös harrastettua eri lajeja.

Ja pelkästään luonnossa liikkuminen on ollut tärkeä osa, aina.


Uskon että se ei ollut sattumaa, että löysin tämän tien ohjaajana. Ja juuri tähän EI suorittavaan, lempeään ja kehoa kuuntelevaan joogaan ja sekä läsnäolo harjoitusten matkaan!


Koen myös että Riikka, juurikin pian 45 vuotta. On jollain tavoin tukevammin omilla jaloillaan, nauttii mielettömästi rakkaudellisesta läsnäolosta ja saaden toivottavasti jakaa sitä takaisin myös muille. Elämä on aina sekä yiniä & yangia.

Ja kun elämässä on paljon kaikkea, se tarvitsee myös tilaa hengähtää ja myös vain olla!Mitä olen tuonut omaan ohjaukseeni mukanani?


Ohjaajia on lähes yhtä paljon, kuin tapoja opettaa. Osalle filosofiaan perehtyminen tai tiukemmin lajin fyysisyyteen keskittyminen ovat tärkeitä kulmakiviä.

Ja riippuen toki myös ohjaaman joogan suuntauksestakin, löytyy myös lempeää ja rauhallista jooga ohjausta. Joka kannustaa löytämään kehosi omia rajoituksia ja ystävällisyyttä kehoasi kohtaan.

Ja jokaiselle tavalle on varmasti tilaa!


Kun itse olen löytänyt joogan rauhoittumisen ja rentoutumisen keinona, se näkyy myös omassa ohjauksessani. En välttämättä jaa paljon filosofiaa tai sanskriitin sanoja jooga ohjauksissani. Mutta korostan hakea tuntemuksiasi kehossa, tunnustellen omia ongelma kohtiasi ystävyydellä. Tuoden lempeyttä ja myötätuntoa harjoitukseen ja itseesi. Ja kaikkeen ympärillämme. Hyvin useasti lopetellen meditaatioon, jossa kaikki saa vielä olla, juuri sellaisena kuin se tässä hetkessä on.


Tarvittaessa korjaan myös asentoasi jos ohjaukseni on ollut epäselvää, mutta itse koskettaminen on jäänyt vähäiseksi kaikkien tauti tilanteiden myötä. Mutta seuraten ja pyrkimyksenä ohjata sanallisesti sekä muistutella uudestaan ja uudestaan hakien omaa tuntemustasi ja kokemustasi olla.


Toivon että jäät juttelemaan, jos kaipaat johonkin lisä apuja, uusien tunnille tullessa kysynkin aina minkälainen kokemus ensimmäinen kerta on ollut. Sillä mistään lajista tai ohjauksesta ei tiedä, ennen kuin sitä on kokenut, miltä se tuntuu juuri sinulle. Tosin myös ensi kerta on aina ensi kerta, joten suosittelen testailemaan muutaman <3


Lopuksi voisin jakaa muutaman palautteen, joita olen saanut tuntien jälkeen, koska ne kuitenkin parhaiten kertovat siitä jotakin vastaanottajan näkökulmasta;

-tuo turvallisen tunteen kun toistaessasi muistutat lempeydestä ja siitä miten vähemmän on enemmän

-puheesi on rauhallista ja miellyttävää kuunneltavaa

-minulle tulee aina kiltti olo yin tunnin jälkeen

-kyllä tuli avaukset taas tarpeeseen ja niin oikeisiin kohde alueisiin

-ilmajoogassa tulee itsensä voittamisen fiilis


Ja vielä loppuun, kiitos ihan jokaiselle tunnilla kävijälle, palautteet ovat kaikista tärkeintä kehittymisessäni. Joten niitä aina toivon!

P.S. Salilla on pukkarissa punainen pieni Posti laatikko, mihin voit milloin vain laittaa palautetta. Nimelläsi tai ilman.


Ihana kun olet ollut mukanani tällä jooga matkalla!

Riikka

Namaste

Valoni minussa, kunnioittaa sinun valoasi.

61 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page