top of page

lmajoogan syleilyssäIlmajooga antaa uudenlaista vapautta harjoitukseen, sisältäen sekä rauhoittumista että kehon availua. Lisäksi hauskuuttelevia asentoja ja liikettä, jopa itsensä voittamista.

Jos jooga sana jo tuo mieleen kaikenlaisia olettamuksia, niin ilmajooga vielä tuplaa tämän! Jonka vuoksi haluankin tuoda omia kokemuksiani esille, joita olen löytänyt jooga matkani varrella. Ja avata mitä löytänet ohjaamiltani ilmajooga tunneilta.

Itse tutustuin tähän jooga koulutukseni aikana Lahdessa. Lisäksi kurssit ilmajoogan parissa yogastudiomikkelin ja AerialYogaLifen mukana toivat lisää sukellusta ja mielenkiintoa lajia kohtaan.

Hyvin erilainen tapa joogailla ja voinen kuvitella että sinuakin kiinnostaisi tietää, miltä liinassa tuntuisi leijua?

On sitten kyse liikkuvammasta ilmajooga tunnista tai hitaammasta ilmayin tunnista, niin pääsääntöisesti asiakkaat eniten odottavan tunnin loppurentoutusta, liinassa makoillen. Sen rauhaisassa keinutuksessa, nauttien hieman epätodellisenkin rennossa, kapalomaisessa olotilassa liinan syleilyssä, päästäen irti kaikesta ulkomaailman melskeestä..


Perusteita ja kenelle se sopii


Ilmajooga on harjoitus, jossa käytetään apuna katosta riippuvaa kangas liinaa. Liinojen kantavuus on noin 120kg. Ne voivat olla kiinnitettynä kattoon muutamin eri tavoin ja korkeus on säädettävissä.

Ilmajoogan harjoittaminen kehittää tehokkaasti keskivartalon lihaksia ja kehonhallintaa, sekä parantaa venyvyyttä. Hihallinen paita on tunnilla hyvä, sillä liina menee monesti kainaloista ja availeekin erityisesti sekä selän että hartiaseudun lihasjäykkyyksiä.

Tässä nappi sanonta yhdeltä jooga ohjaaja kollegalta.

"Ilmajooga tunnilta ei saa olettaa mitään, eikä tarvitse osata mitään!"

Tullessasi testaamaan ilmajoogaa toivoisin, että voisit ottaa juuri tuota asennetta mukaasi. Ilmajoogatunnit vaihtelevat hieman erilaisina, mutta pitävät aina alkuun ja loppuun rauhoittumisen. Sekä liikettä että inversioita eli esim. pää alaspäin roikkumista.

Aluksi saatat kokea haasteeksi luottaa liinaasi, mutta lopulta siihen onkin erityisen rentouttavaa tukea ja laskeutua eri asennoissa. Ja toisaalta liina tuo harjoitukseen myös paljon keveyttä ja helpottaa liikkumista. Yleensä esteet onkin enemmän mielessäsi kuin kehossasi ja sillä saatatkin kokea helposti näillä tunneilla myös itsesi voittamisen tunnetta, kun teemme jotakin erilaista tai uutta inversiota.

Huomioi kuitenkin, kun se ei ole niin luonnollista enää roikotella pää alaspäin (kuten lapsena) että joillekin se voi tuoda keinuttamisen tunnetta, tai verenpaine sekä tasapaino ongelmat saattavat olla syynä, jos et koekaan sitä itselle mieluisana.

Tai jos selän nikamissa on pulmaa, suosittelen kysymään asiaa lääkäriltäsi.

Periaatteessa laji kuitenkin sopii lähes kaikille, mutta on tärkeää tehdä liikkeet rauhassa ja omia tuntemuksia kuunnellen. Lisäksi aina muistutan, ettei kaikkea ole tarvetta tehdä. Mutta myös autan ja tulen vierelle tarvittaessa, joka onkin pienen 6 hlön ryhmän ehdottomia etuja!

Ilmajooga vs IlmaYin


Kumpaako lähtisit kokeilemaan? Suurin ero näillä tunneilla on se, että ilmajooga tunnilla liina on noin lantion korkeudella ja ilmayinissä taas noin säären puolivälin korkeudella.

Ilmajoogassa liikutaan myös dynaamisesti, venytellään korkeammalta ja tehdään myös näitä pää alaspäin asentoja tai muita inversioita.

Kun taas ilmayin on verrattavissa normaaliin yin tuntiin. Jossa istuen tai makoillen pääsääntöisesti lattialta käsin, teemme hidasta ja lempeää kehon availua, nyt vain ilmajooga liinaan tukien. Ollen paikoillaan avauksissa pidempään ja löytäen lempeyttä omaa kehoamme ja sen rajoituksiakin kohtaan. Eli hyvin rauhoittava ja rentouttava tuntinen.

Ja molemmilla tunneilla pääset ilmajooga liinaan lopuksi pötköttelemään sisälle kuin riippumattoon!

Tunnit ovat erilaisia, kuitenkin samalla molemmat tuovat kehoosi liikkuvuutta ja availevat kireyksiä. Tehden asanat tiedostaen miltä ne kehossasi tuntuvat. Osa kokee että liinan kanssa löytää aivan erilaista kehonhallintaa ja avausta, kuin normaalilla jooga tunnilla.


Lisää ilmajoogasta ja tunneista


Ensimmäiset ilmajoogatunnit pidettiin Yhdysvalloissa toista kymmentä vuotta sitten, mutta jo tätä ennen joogit ovat käyttäneet erilaisia köysiä apuna joogaharjoituksissaan.

Ilmajooga on toiselta nimeltään Aerial Yoga. Saatatkin löytää videoita ja ohjauksia useasta paikasta. Ja liinaan kun tykästyy, sen saattaa haluta myös kotosalle.

Huomioi kuitenkin niiden kiinnitys turvallisesti ohjeiden mukaan! Ja aina suosittelen tulemaan ensin tunneille, ennen koti harjoittelua. Jotta teet asennot turvallisesti ja huomioit ettei siellä sinulla ole välttämättä apukäsiä lähellä, jos sitä tarvitsetkin!

Silloin tällöin tunteja on ensikertalaisille ja kurssi mallisesti. Mutta mille vain omille tunneilleni, voit hyvin tulla ilman kokemusta ja ensikertalaisenakin! Pieni ryhmä koko ja meidän rauhallinen joogailu oman kehomme rajoissa, ei tuo esteitä osallistumiselle.

Selkä nauttii ilmajoogasta, sillä sitä liikutellaan monipuolisesti ja eri roikunnat tukevat selkäsi hyvinvointia. Rentoutuminen lisääntyy kun totut ja alat luottaa liinaan. Liina saattaa aluksi myös tuntua kehoasi vasten, ja tuoden jopa epämukavuuttakin. Mutta siihen tottuu yllättävän nopeasti!

Jos kaipaat piristystä syksyysi, se on ehdottomasti ilmajooga!

Ryhmäkoon ollessa pieni, tunnit ovat välillä varattuja pitkällekin. Mutta muutoksia tulee aina, joten laitathan jonotus paikan. Ja jos aamupäivän tunti osuu arkeesi sopivasti, nyt olisi hetki laittaa se kalenteriin, jotta nähdään onko sille tarvetta jatkossa!


Valoa syksyysi

Riikka


21 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page